Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hollandse meesters kijken tijdens MRI-onderzoek

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Beelden van Nederlandse schilderijen in combinatie met klassieke muziek moeten de patiënt tijdens het onderzoek in de MRI-scanner tot rust brengen. Daardoor kan het totale onderzoek sneller en efficiënter verlopen. Het AMC heeft de wereldprimeur met deze ‘ambient experience’, Philips levert de apparatuur.
Mri Ambient Experience In Het Amc

In het Amsterdamse universitair medisch centrum staat sinds een paar weken het allernieuwste model MRI-scanner. Patiënten kunnen kiezen voor een ervaring in beeld en geluid. Op 27 februari is de ambient experience met het thema Hollandse Meesters gepresenteerd in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Rijksmuseum en Rotterdams Philharmonisch

Hollandse Meesters is het resultaat van een samenwerking tussen het AMC, het Erasmus MC, het Rijksmuseum, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Philips. De patiënt in de MRI bekijkt topschilderijen van Hollandse schilders, die laag voor laag worden opgebouwd. Via een spiegel in de tunnel van de MRI kunnen patiënten beelden bekijken die op de achterwand worden getoond. Op de koptelefoon klinkt bijpassende klassieke muziek die is uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De bedoeling is dat dit zo rustgevend werkt dat patiënten op een veel comfortabeler manier het MRI-onderzoek ondergaan. Daardoor blijven ze rustiger liggen, wat het onderzoek ten goede komt. Een meelopend balkje laat zien hoe ver het onderzoek is gevorderd.

Zeventiende-eeuwse landschappen

Het Rijksmuseum heeft speciaal voor dit thema rustgevende schilderijen geselecteerd.  Dat steekt nogal nauw, want mensen mogen er niet teveel bij gaan associëren maar mogen er ook niet bij in slaap vallen. Uiteindelijk zijn er negen landschappen uitgekozen. De Nachtwacht staat er dus niet bij, want: te druk en teveel personen. Toch mocht een schilderij van Rembrandt niet ontbreken, vertelt Pieter Roelofs, conservator zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst  van het Rijksmuseum. En dus is ook van onze beroemdste schilder een landschap toegevoegd.

Klassieke muziek

Het Rotterdams Philharmonisch ging op zoek naar geschikte instrumentele, klassieke werken. Andre Heuvelman, manager creations bij het Rotterdamse orkest: ‘We hebben muziekstukken uitgezocht die niet te druk zijn want daar reageren de mensen teveel op. De variatie zit hem in de kleuren die de verschillende instrumenten toevoegen. ’ Heuvelman raakte betrokken via chirurg Hans Jeekel in het Erasmus MC. Jeekel heeft onderzocht dat de combinatie van kunst en muziek zorgt voor een aantoonbare vermindering van stress.

Wereldwijd onderzoek

Hollandse meesters maakt deel uit van een wereldwijd onderzoek naar Ambient Experience dat Philips heeft opgezet in Nederland (het AMC), de Verenigde Staten, Quatar, Japan en China. Uiteindelijk moet het onderzoek leiden tot betere uitkomsten, betere patientervaringen, terugdringen van herhalingsonderzoeken en kostenreductie.  Jo Bostyn, business manager diagnostic imaging vertelt dat dit onderdeel uitmaakt van Philips’ missie om holistische oplossingen te bieden. ‘Philips wil in 2025 bij 3 miljard mensen impact hebben op het leven.’

‘Substantieel sneller’

Het AMC gebruikt al zes jaar Ambient Experience op diverse radiologiesystemen. Doordat patiënten nu ook de beelden in de tunnel van de MR scanner kunnen zien geeft dat een extra effect. De nieuwe Hollandse Meesters Ambient Experience beleeft zijn primeur in de MRI-ruimtes van het AMC. Met het nieuwste model MRI, dat mede is ontwikkeld door medewerkers van het AMC, verlopen de onderzoeken substantieel sneller. Ook heeft de MRI speciale sensoren die de ademhaling van de patiënt registreren. Werner Satter, general manager experience solutions vertelt dat Philips op dit moment 1250 installaties over de hele wereld heeft staan. In Nederland gaat het nog niet heel hard, zegt hij, want Nederlandse ziekenhuizen vinden de oplossingen veelal nog aan de dure kant.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.